От партия ГЕРБ внесоха законопроекта за мажоритарния вот.  В мотивите

...
От партия ГЕРБ внесоха законопроекта за мажоритарния вот.  В мотивите
Коментари Харесай

От партия ГЕРБ внесоха законопроекта за мажоритарния вот

От партия ГЕРБ внесоха законопроекта за мажоритарния избор. 

В претекстовете към Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс от ГЕРБ акцентират, че мажоритарната система ще издига персони, които имат високи професионални и нравствени качества. Мажоритарният избор ще дава опция и за търсене на персонална отговорност от претендентите, в случай че не изпълнят своите обещания пред гласоподавателите. 

От ГЕРБ стимулират самодейността си с извършения през 2016 година референдум, прочут като " референдума на Слави ", в който един от въпросите беше обвързван точно с мажоритарните избори. 

Ето какво оферират още от партията на Бойко Борисов: 

- Изборите да се създават по мажоритарна изборна система с регистрирани в ендомандатни изборни региони с почти идентичен брой население съгласно обновените данни от Национален статистически институт.

- Територията на страната да се раздели на 234 едномандатни изборни региона с почти идентичен брой население и 6 едномандатни изборни региона отвън страната, като наименованията, границите и номерацията на многомандатните и едномандатните изборни региони се дефинират от президента не по-късно от 56 дни преди изборния ден.

- Всички 240 претенденти за народни представители ще могат да бъдат предлагани за вписване единствено от една партия, коалиция или предприемчив комитет и единствено в един едномандатен избирателен регион.

- Мажоритарен претендент, повдигнат от една партия, коалиция или предприемчив комитет, не може да бъде включен в кандидатска листа на друга партия или коалиция или повдигнат от различен предприемчив комитет.

- При мажоритарната система с безусловно болшинство, определеният претендент би трябвало да получи повече от половината от всички действителни гласове, с цел да бъде определен.

- При мажоритарен избор с два тура, в случай че на първото гласоподаване никой от претендентите не е получил безусловно болшинство, се организира втори тур, на който се позволяват двамата претенденти с най-вече гласове на първия тур.

Законопроектът планува в едномесечен период преди произвеждането на първите избори за народни представители по мажоритарната изборна система българите в чужбина да могат да подават заявление за дейна регистрация за гласоподаване отвън страната. То ще се реализира посредством интернет страницата на ЦИК.

В заявката гласоподавателят ще вписва на български език имената си по паспорт, военна карта или персонална карта, ЕГН и непрекъснатия си адрес в България. По този метод самостоятелните претенденти, които не могат да намерят партийна поддръжка, само че имат забележителна районна поддръжка могат да получат по-голям късмет за мандат.

От ГЕРБ считат, че мажоритарните избори ще улеснят доста основаването на парламентарни болшинства, а оттова и на еднопартийни болшинства, поради по-малкия брой партии и образуването на постоянни двупартийни системи.

Припомняме, че тематиката за мажоритарния избор провокира сериозна дискусия през последните седмици, защото точно от партията на Слави се дистанцираха от концепцията, въпреки в началото точно той да сложи въпроса през 2016 година. На този стадий от Има Такъв Народ разясняват, че мажоритарният избор не е приоритет сега. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР